Invitațiile de nuntă

Cu sigurnață te-ai întrebat care este cel mai potrivit moment să te preocupi de invitațiile de nuntă? Cum alegi fontul? Dar modelul? Plicul? Când le trimiți? Cu cât timp înaintea nunții ai nevoie de detaliile suplimentare? Te invităm să citești acest articol care te va ajuta să înțelegi mai multe lucruri despre vastul domeniu al invitațiilor de nuntă!

Invitațiile de nuntă sunt unele din cele mai importante elemente ce țin de nuntă. Cu ajutorul lor, invitații găsesc informații esențiale despre eveniment. Ce ați prefera? O invitație clasică, una de tip cutie, una personalizată pentru voi?

Magazinele specializate și firmele organizatoare de nunți pun la dispozitie cataloage cu invitații de nuntă, majoritatea într-un stil relativ tradițional. Magazinele de papetărie și de cadouri se pot dovedi a fi adevărate surse de inspirație, dispunând de o gamă largă de produse.

O sursă de invitații foarte utilă este desigur, internetul! Ai grija sa ceri o mostra de hartie pentru a putea simti textura (orice firmă serioasă ar trebui să îți poată trimite o mostră). Deși cumparaturile de pe internet sunt foarte convenabile, dezavantajul lor este ca nu te poți consulta cu vânzătorul, iar dacă faci o greșeală sau ceva nu este tipărit corect, nu îți rămâne decât să dai comandă pentru altele.

Ține minte 6 aspecte pe care trebuie să le iei în considerare atunci când cauți modelul pentru invitațiile de nuntă:

 • Calitatea hârtiei
 • Fontul
 • Culoarea cernelii
 • Metoda de inscripționare a textului
 • Culoarea
 • Formatul
Formatul invitațiilor de nuntă

Invitațiile de nuntă standard – pe o foaie pătrată sau dreptunghiulară. Pentru acest tip de invitație, inscripționarea textului este foarte importantă. Literele gravate sau imprimate cu tipar înalt se potrivesc cel mai bine.

Invitații de nuntă pliate în două – Cândva, acest tip de invitație era considerat foarte oficial, dar astăzi, aceste distincții nu mai sunt valabile. Scrie propriul text în interiorul invitației și inscripționează o monograma pe pagina exterioară. Este un detaliu elegant, care infrumusețează aspectul invitației.

Invitațiile de nuntă care se deschid la mijloc pot fi legate cu o fundă, bentiță sau șnur, în funcție de ceea ce vă place vouă.

Invitațiile de nuntă pliate în trei sunt ideale dacă tipăriți invitația în două limbi. Poți tipări chiar și o hartă pe una dintre pagini și să scrii câteva informații despre modul în care se poate ajunge la nuntă.

Invitațiile de nuntă la cutie sunt sofisticate și astfel, mai scumpe. Cutia poate fi fabricată din mătase, carton, piele întoarsă sau catifea și poate fi însoțită de un obiect decorativ, sau un obiect reprezentativ pentru voi și nunta voastră.

invitatie de nunta zenday

Hârtia pentru invitațiile de nuntă

Hârtia poate avea între 3 și 9 straturi. Sfatul nostru ar fi să nu te decizi asupra hârtiei înainte de a o pipăi. Sunt persoane care preferă hârtia cu striații, în timp ce alții o preferă pe cea netedă. Mai subțire? Mai ușoară? Mai grea? Mergeți într-un magazin specializat și luați în mână mai multe modele pentru a-l alege pe cel preferat.

Atunci când alegi fontul, lizibilitatea este elementul esențial. Nu alege un font cu prea multe elemente, sau pe o nuanță foarte deschisă, dacă hârtia este de culoare albă.

P.S: tipărește meniul cu același font pe care l-ai ales pentru invitații și păstrează și aceeași paletă de culori.

Poate nu te pricepi foarte bine la termenii care se regăsesc în papetărie. Și nu este nimic greșit în asta! Ți-am pregătit un mic dicționar de termeni specifici care să te ajute să înțelegi mai bine limbajul produselor:

 1. Bordură – Banda care încadrează invitația. Se folosește cel mai adesea pe invitațiile simple, dintr-o singură filă, dar poate fi aplicată și pe cele pliate în două.
 2. Folio – Foiță metalică aplicată pe hârtie prin încălzire.
 3. Debosare – Imaginea este adâncită.
 4. Ștanțare – Tăiere cu precizie, folosită îndeosebi pentru invitațiile pliate în două, pentru a crea o “fereastră” către text sau către imaginile aflate în spatele primei file.
 5. Inserții – Petale de flori, frunze sau semințe prezente în textura hârtiei fabricate manual.
 6. Hârtie de bumbac – Se folosește pentru multe tipuri de invitații de cea mai bună calitate și nu conține acizi, ceea ce înseamnă că nu se decolorează în timp.
 7. Font – Aspectul caracterelor folosite pe invitație.

invitatie de nunta zenday

În cazul în care te-ai gândit ca invitații tăi să poarte un anumit stil vestimentar, nu uita să menționezi acest lucru în textul invitației. Ai grijă ca indicațiile privind ținutele invitaților să fie cât ma clare și ușor de înțeles. Cu siguranță nu îți dorești ca ei să fie nelămuriți și să nu fie obligați să sune alți invitați sau chiar pe voi, pentru explicatii suplimentare.

E obligatoriu să știi câti oameni vor fi prezenți la nuntă, așa că menționează acest aspect la sfărșitul invitației. O poți formula astfel: “Vă așteptăm să confirmați participarea dumneavoastră până pe șaptesprezece iunie”. Alege un termen – limită pentru primirea răspunsurilor care să-ți lase timp să-i suni, eventual, pe cei neglijenți și să ajustezi în mod corespunzător lista finală a participanților.

invitatie de nunta zenday

Aruncă o privire și peste tips & tricks-urile propuse de WedMag:

 •  Dacă țintiti spre un eveniment mai formal, puteți trece numele complete, însă dacă știți că veți avea un eveniment relaxat, eliminarea numelor de familie din invitație poate da nota informală.
 • Cu toții știm că de cele mai multe ori, ziua nunții este împărțită în cele două momente: ceremonia religioasă și petrecerea. Dacă doriți ca invitații să vină la ambele, atunci vă recomandăm să le treceți pe amândouă pe invitație. Dacă vreți ca ceremonia să fie intimă, puteți pune pe invitație doar petrecerea și să atașați un cartonaș cu detaliile despre biserică, pe care să îl oferiți doar celor din familie.
 • Dacă nu vreți să treceți adresele pe invitație, pentru că sunteți siguri că invitații voștri știu unde trebuie să ajungă, verificați pe Google Maps cât de ușor se găsește respectivul loc și încercați să scrieți numele din aplicație. Pentru cei pasionați de tech, puteți crea QR codes pe care invitații să le scaneze și să îi ducă direct în aplicație, la adresă.
 • Nu uitați să menționați numele salonului, în cazul în care în complexul vostru se desfășoară mai multe evenimente simultan (eventual ceva indicații: Piscină, Gradină, Cort, Salon New York, etc.)
 • Detaliile cu privire la Părinți și/ sau Nași sunt destul de multe. Tradiția cere să le menționăm, însă au fost și situații în care mirii și-au dorit cât mai puține informații pe invitație, păstrând esențialul. Dacă vă doriți ceva mai simplu, minimalist, abordarea aceasta este una potrivită, mai ales dacă aveți evenimente restrânse, personale, în care oamenii pe care îi invitați chiar vă cunosc familiile, astfel încât să nu mai fie nevoie de alte introduceri. La urma urmei, dacă aveți un produs personalizat – chiar voi puteți decide ce informații vreți să conțină!
 • Gândiți-vă cu partenerul sau partenera voastră dacă doriți să invitați foști colegi de școală, facultate, colegi de birou, chiar dacă nu sunteți în relații foarte apropiate.
 • Nu vă neglijați familia, în ideea că vor veni sigur. Trebuie să primească același tratament ca orice invitat. Părinții, frații, chiar bunicii vor aprecia enorm și va fi o mare bucurie pentru ei să primească o invitație în mod oficial. Dacă nu le dați, s-ar putea să se simtă jigniți și nu credem că vă doriți asta.
 • Pentru a fi siguri că cei dragi nu-și vor stabili vreun concediu fix în ziua în care vreți să vă căsătoriți, cel mai bine este să realizați un anunț de tipul Save the date – unde să includeți cel puțin data nunții, urmând ca restul detaliilor să le trimiteți ulterior, prin invitația tiparită.
 • Solicitati un draft final de la designerul vostru, pentru a vedea posibilele erori de scriere. Folosiți întotdeauna diacritice dacă invitația este în limba română.
 • Dacă veți avea și invitați de peste hotare, nu ezitați să faceți câteva invitații în limba engleză. Suntem siguri că vor aprecia.

invitatie de nunta zenday

Articolele fine de papetarie sunt de-a dreptul superbe. Suntem siguri că o dată ce ai citit acest articol, vei merge super pregătit/ pregătită să îți alegi invitațiile de nuntă! ❤

Nu uita să arunci o privire și peste restul articolelor de pe blogul Zen Day și ne urmărești pe facebook și pe instagram pentru o “doză” zilnică de inspirație pentru nunta ta!